Het einde van de date: wat te doen als je het wel of niet leuk vond

De manier waarop mensen een partner en liefde vinden is een fascinerend fenomeen dat consistent is geëvolueerd met de samenleving. In de jaren ‘90 nam de technologie een hoge vlucht wat het speelveld volledig veranderde. Dat deed het bovendien met een snelheid dat niemand voor mogelijk had gehouden.

Vanuit het niets naar computers en internet om over te gaan naar mobiele telefoons en later smartphones; het eindigt voorlopig met dating app giganten als Tinder en Badoo die online dating hebben ingeburgerd onder de wereldbevolking.

Het vinden van een date is makkelijker dan ooit maar de datingwereld zelf is moeilijker dan ooit. Het einddoel van de gebruikers van de dating apps is een eerste date; soms om seks te hebben maar vaker om een geliefde te vinden.

De eerste date
Terwijl de romantische films het idee geven dat liefde voor het oprapen ligt is het in de wereld van de dating apps een ander verhaal. Een eerste date voelt zelden natuurlijk, alsof beiden voor elkaar geboren zijn. In werkelijkheid komt het neer op de afweging; gun ik hem of haar nog een tweede date of blijft het bij deze eerste date? Dit is hoe je dat het beste aanpakt.

Rond het goed af
Als je na de eerste date zeker weet dat je met deze persoon geen relatie wilt dan is het verstandig om dit meteen duidelijk te maken. Het is niet eerlijk om iemand aan het lijntje te houden. Als je zeker weet dat dit niet de persoon is met wie je een relatie wilt opbouwen, zeg dat dan eerlijk.

Om het niet moeilijker te maken dan het al is wordt er van je verwacht dat je eerlijk bent. Als je echt geen connectie voelt, dan komt dit er later ook vaak niet van. Een goede manier om het op een respectabele af te ronden is zoiets als: “Ik vond het erg leuk je te ontmoeten, maar ik denk dat er betere matches voor ons beiden zijn.” De persoon niets meer laten horen is de slechtste manier om het af te ronden, ook wel bekend als ghosting. Hoe sneller je laat weten hoe je erover denkt, hoe beter. Het voorkomt veel ongemak en meestal wordt de direct aanpak gewaardeerd.

Vrienden blijven is vaak een illusie. Een vriendschap is iets heel anders dan een liefdesrelatie. Vrienden worden moet je willen, dat is iets anders dan vrienden blijven als een liefdesrelatie er niet in zit. Eerlijkheid en duidelijkheid hierover is essentieel.

Zet door als je meer wil
Aan de andere kant, wat als je de persoon echt leuk vindt na de eerste date? Laat het dan duidelijk merken. Als er iets is waar singles van houden is duidelijkheid. Het leven als een single die actief is op dating apps is al verwarrend genoeg. Bovendien is de volgende kandidaat maar één swipe bij je date verwijderd; voor je het weet gaat de ander ervan uit dat je geen interesse hebt.

De klassieke regel uit het dating handboek is dat je drie dagen moet wachten voor je weer contact opneemt. Als je dat tegenwoordig doet dan sla je volledig de plank mis. De oude regel om drie dagen te wachten om te bellen is verouderd. Er is niets mis mee om al na de date een berichtje te versturen dat je het leuk hebt gehad. Je weet dan veel sneller hoe de ander erover denkt. Als je een tweede date wil dan hoef je je niet in te houden; je merkt vanzelf wel of de ander daar ook klaar voor is.


Over de auteur

Leon

Leon is een literair recensent en tevens ook auteur van kleine uitgaves om consumenten bewuster om te laten gaan met hun keuzes op veel gebieden zoals grote aankopen, vakanties en buiten huis

Laat een berichtje achter

  • (will not be published)