Hoe herken je een nepprofiel

Hoe herken je een nepprofiel

Je leest steeds vaker over nepprofielen die het plezier in online dating wegnemen. Het is nogal moeilijk om je er een voorstelling bij te maken wat een nepprofiel is en aangezien er vaak getrainde mensen achter zitten, zijn ze ook moeilijk te herkennen. Maar niets is onmogelijk als je weet waar je op moet letten. Wat zijn nepprofielen? Wie zitten er achter? En hoe herken je ze?

Wat zijn nepprofielen?

Nepprofielen zijn profielen die van iemand anders zijn dan degene op de foto. Ook de profieltekst is meestal nep. Ze worden aangemaakt door verschillende soorten mensen die eigenlijk altijd uit zijn op financieel gewin. Er zitten verschillende soorten mensen achter de nepprofielen en er dus ook verschillende soorten nepprofielen te onderscheiden.

Fakers met een nepprofiel

Fakers zijn de enigen die niet op financieel gewin uit zijn. Vaak zijn het mensen die onzeker zijn over zichzelf of zich niet bekend willen maken omdat ze vreemd gaan en bang zijn betrapt te worden of omdat ze er een kick van krijgen om een alter-ego neer te zetten. Wat de achterliggende reden ook is, het zijn allemaal normale mensen die vooral op aandacht uit zijn. Stel vragen geregeld opnieuw en let dan of het antwoord hetzelfde is en vraag om bijvoorbeeld meer foto’s.

Geen echte leden, maar vulmateriaal

Wanneer een (sex)dating site lanceert, hebben ze vaak geen tot heel weinig leden. Dat levert ook niet echt nieuwe leden op. Om dan toch nieuwe leden aan te trekken, vullen ze de datingsite met nepprofielen. De personen op de foto’s bestaan niet en de teksten zijn verzonnen. In het ene geval is contact mogelijk, daar zit dan een operator achter, in het andere geval is dat niet eens mogelijk. Een goede website zal deze nepprofielen snel verwijderen wanneer er een groter ledenaantal is bestaande uit echte mensen.

Professionals met nepprofielen

Met professionals bedoelen we mannen en vrouwen die met sex hun geld verdienen. Dit kunnen prostituees en gigolo’s zijn, maar ook net zo goed webcam meisjes. Hun foto’s zijn vaak echt, maar onherkenbaar en ze zullen uiteindelijk geld vragen voor een date of sex met je willen via een betaalde webcamsite. Soms staat het in het profiel, maar meestal kom je er pas achter als je wilt afspreken. Dan komen er opeens bepaalde vergoedingen ter sprake.

Oplichters als iemand anders

Het meest vervelend zijn de echte oplichters. Zij proberen je geld afhandig te maken. Dit doen ze door het ontfutselen van privé gegevens, ben dus erg voorzichtig met het prijsgeven van informatie, of door het dringend nodig hebben van geld. Hier zitten vaak hele criminele organisaties achter die opereren vanuit binnen- en buitenland. Let dus bijvoorbeeld op hoe goed de Nederlandse taal gebruikt wordt. Zij spelen snel op je gevoel in door vlot affectie te tonen. Wanneer het tijd is voor een date, hebben ze opeens de financiële middelen niet en vragen ze jou om geld. Wanneer ze jouw hart echt gestolen hebben, komen ze ook met zielige verhalen over familie of zichzelf waarvoor ze geld nodig hebben.

Een goede datingwebsite zal alle profielen controleren voor ze geplaatst worden of ze verwijderen na controle wanneer blijkt dat er bijvoorbeeld een verdacht e-mail adres gebruikt wordt. Let daarnaast zelf goed op en deel nooit je persoonlijke gegevens online en stuur nooit geld naar iemand die je nog nooit ontmoet hebt.


Over de auteur

Leon

Leon is een literair recensent en tevens ook auteur van kleine uitgaves om consumenten bewuster om te laten gaan met hun keuzes op veel gebieden zoals grote aankopen, vakanties en buiten huis

Laat een berichtje achter

  • (will not be published)