Sex zonder diepgang

sex zonder diepgangSeks in je relatie is belangrijk om je relatie te verstevigen. Je creëert hiermee een aantrekkingskracht die niet zomaar zal verdwijnen. Zorg ervoor dat je de diepgang behoudt en niet in een neerwaartse spiraal terecht komt. Zorg ervoor dat je relatie blijft bloeien.

Sex zonder diepgang is als dansen zonder muziek
De meesten van ons willen een bevredigend, fijn seksleven. We willen goed, beter en best als het gaat om de uiting van wie we zijn. Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van onze identiteit; we zijn tenslotte begerige, verlangende wezens. Ongeacht leeftijd of culturele achtergrond. Onze seksuele gezondheid gaat over zelfbewustzijn. Weten wat we willen ook als het de seks aangaat.

Oorzaak
Hoe kan het dan dat passie en zin hebben in sex gaandeweg verandert in heel af en toe. Alle aandacht voor elkaar verandert in vooral aandacht voor facebook, shoppen, drinken, aandacht bij anderen halen enzovoort. Kort door de bocht: voordat we er erg in hebben, verdrijven we de liefde en daarmee de seks.

Wat doet seks met je relatie?
Seks in de relatie is voor elk stel een uniek en persoonlijk proces. In de relatie onderzoek en ontdek je samen wat past bij jullie, wat het recept is wat jullie seksuele samenzijn aantrekkelijk maakt. Bij seks komt het hormoon oxytocine vrij wat er min of meer voor zorgt dat met elk orgasme, ook de emotionele relatie verstevigt. Je zou kunnen zeggen hoe meer sex, des te steviger de relatie. Was het maar zo simpel. Het zou namelijk betekenen dat we met veel klaarkomen een stevig fundament leggen. Helaas. Daar waar klaarkomen hormonaal iets doet met ons hechtingsgedrag, haalt ditzelfde hechtinggedrag ons er net zo hard weer uit.

Ben je verliefd?
In de verliefdheidsfase is de seksuele aantrekkingskracht groot. Ons hart doet alles op de tast. Het hart leidt en ons hoofd stemt toe. Later in de relatie neemt ons hoofd de leiding over. Dit heeft te maken met het gegeven dat andere aspecten van de relatie belangrijk worden; emotionele ondersteuning en de ervaren hechting komen aan bod; vertrouwen, zorg en het ervaren dat je bij elkaar hoort. Je veilig voelen neemt een meer prominente rol in. We worden ons opnieuw bewust van onze sexuele zelf; het hoofd leidt ons naar diepgewortelde schaamte- en schuldgevoelens of naar het besef dat we ons ongemakkelijk voelen in ons eigen lijf. Hechting speelt een cruciale rol in ons seksleven.

Hechting is het fundament van onze ontwikkeling.
Door de veiligheid en nabijheid die we ervaren in het contact met onze ouders leren we vertrouwen, contact te maken en te onderhouden en worden we bevestigd en gerustgesteld. We leren via de hechting omgaan met teleurstellingen en dat negatieve gevoelens van tijdelijke aard zijn. We worden in een hechte relatie met onze ouders – en later met betekenisvolle anderen – mentaal en fysiek sterk en leren hierbinnen seksuele en emotionele intimiteit aan te gaan in de fase waarin we loskomen van onze ouders. Met die ouders nog steeds als veilig en steunend vangnet. Hechting is optelsom van vrij zijn als individu – je eigen ruimte opeisen – en tegelijkertijd de verbinding kunnen aangaan met anderen.

Seks, durf en intimiteit. Een eenheid als het gaat om het aangaan van een fijn seksleven. Wederzijdse aantrekking en lust zorgt voor het activeren van lust en zin hebben in sex. Durf tonen geeft je de mogelijkheden om samen niet gebaande paden sekspaden te bewandelen en daarmee jezelf en elkaar uit te dagen eigen grenzen op te zoeken. En intimiteit brengt je naar verdieping in jezelf en daarmee in je relatie.


Over de auteur

Leon

Leon is een literair recensent en tevens ook auteur van kleine uitgaves om consumenten bewuster om te laten gaan met hun keuzes op veel gebieden zoals grote aankopen, vakanties en buiten huis

Laat een berichtje achter

  • (will not be published)