Tips eerste date

wat trek je aanJullie hebben eindelijk een datum gevonden waarop jullie allebei ruim de tijd hebben om iets leuks te gaan doen. Je eerste date! Whooohooo. Je bent al een tijdje aan het chatten en als jij je bedenkt wat jullie al allemaal besproken hebben krijg je het bloedje heet. En het gaat eindelijk allemaal echt gebeuren! Denk je. De onzekerheid slaat toe. Ja. Wat als je iets verkeerds doet waar de ander op afknapt? Of wat als jij na de eerste ontmoeting je opeens niet meer kunt voorstellen dat er meer gaat gebeuren dan dit kopje thee. Dat wil je natuurlijk allemaal voorkomen. Dus waar moet je dan over nadenken voor je op je eerste date gaat?

Stel vragen aan je date

Er is niks mis met gewoon vragen of je ergens rekening mee kunt houden. Wat de ander eet, of juist niet. Misschien een bepaald geurtje waar die ander niet tegen kan. Het kan alle kanten op. En door er gewoon naar te vragen voorkom je een ongemakkelijke situatie.

Je wilt natuurlijk iets gaan doen wat bij de ander in de smaak valt. Het makkelijkste is dan om de ander te laten kiezen, maar de meeste waardering krijg je als je iets uit kiest dat in smaak valt bij je afspraakje. Zeker op een eerste date. Stel hem of haar in de gesprekken vooraf vragen waar je uit kunt opmaken waar diegene van houdt. Wat is bijvoorbeeld het leukste restaurant waar ze ooit geweest zijn? Wat is hun lievelings eten? Of misschien wil je wel heel origineel zijn en gaan rotsklimmen. Dan moet je er wel eerst achter komen of dit wel in de smaak zal vallen.

Wat te doen op de eerste date

Doe je telefoon weg. Serieus. Daar zit niemand op te wachten. En om te zorgen dat de ander ook niet gaat zitten te appen of pingen leg je beide telefoons op tafel en spreekt af dat de eerste die de telefoon oppakt de rekening betaalt. Daarmee laat je zien dat je echt interesse hebt in je afspraakje. Het zal ook veel gezelliger zijn als je met elkaar praat in plaats van je vrienden te vertellen hoe gezellig het wel of juist niet is.

Praat niet alleen maar over jezelf, maar stel ook vragen aan je date. Maar laat wel ook blijken dat je meer van jezelf prijs wilt geven. Als je echt een geslaagde date hebt hoef je waarschijnlijk helemaal geen moeite te doen om een leuk gesprek gaande te houden. Maar niet iedereen is meteen helemaal op zijn of haar gemak, dus probeer wel moeite te doen. Stille wateren hebben diepe gronden.

Probeer niet te overdrijven. Je hebt al een date dus de ander heeft interesse. Het heeft geen zin om overdreven sexy, flirterig of stoer te gaan doen. Dit kan afschrikken en een afknapper zijn. Complimentjes zijn leuk, maar als je ze teveel geeft kan het zijn dat je afspraakje zich hier ongemakkelijk bij gaat voelen. Drink niet te veel zodat jij je beter op je gemak voelt. Voor je het weet heb je teveel gedronken en doe of zeg je misschien dingen waar je eigenlijk niet achter staat.

Welke gespreksonderwerpen op je eerste date

Of misschien nog wel belangrijker welke gespreksonderwerpen je vermijdt. Praat om te beginnen niet over je ex. Niemand heeft zin om daar naar te luisteren of om met een ex vergeleken te worden. Bedenk je hoe jij dat zelf zou vinden. Vermijdt dit dus ook als de ander het aanhaalt. Geef dan bijvoorbeeld aan dat jij maar geluk hebt dat de ander zo’n vervelende ex heeft zodat jullie nu samen zijn. En of die ander dan iets over zichzelf wilt vertellen.

Doordat je het een en ander al online hebt besproken lijkt het misschien alsof er meerdere remmingen weg zijn. Houd er rekening mee dat dit voor je afspraakje niet zo is. Je bent misschien wel al heel intiem met elkaar geweest, maar dat was toch van een afstandje. Platte seksuele toespelingen kunnen een afknapper zijn en de ander afschrikken.

Misschien heb je online ook al bepaalde problemen uit jouw leven besproken. Probeer je eerste afspraakje te voor komen dat je het over jouw eigen of de problemen van de ander hebt. Zorg dat het gezellig is en dat het even een rustpunt kan zijn voor problemen. Probeer het luchtig en open te houden. Op die manier voorkom je ook nog eens dat je opeens in de beruchte friend-zone terecht komt.

Iedereen heeft rariteiten. Niemand is helemaal normaal. Dat hoef je niet meteen te benadrukken. Je wilt iemand niet afstoten met iets wat misschien voor jou heel erg lijkt, maar voor de ander juist wel aantrekkelijk is. Door dat jij er dan de nadruk op legt kom je erg onzeker over. Heb je bijvoorbeeld altijd stinkvoeten. Ga ze dan gewoon even wassen voor je met elkaar gaat rollenbollen. Dat hoef je op voorhand niet aan te kondigen.

Waar kun je nog meer over nadenken

Denk aan hoe jij je kleedt. Zorg dat jij je gemakkelijk voelt er in, maar te nonchalant kan ook ongeïnteresseerd overkomen. Ben niet meteen te aanhankelijk, behalve als de ander duidelijk aangeeft dit prettig te vinden. Ben ook duidelijk in je flirtgedrag, maar zoals eerder gezegd, overdrijf het ook niet. Probeer op je gemak te zijn. Zelfverzekerd. Maar ook niet zodanig dat het arrogant over komt. Sommige dates vinden het leuk om actief bezig te zijn. Denk hier over na als jij de eerste date plant. Het kan een leuke verrassing als je onverwachts gaat schaatsen. En het ijs is ook sneller gebroken als je samen staat te stuntelen.

Al met al kom je al heel ver door gewoon moeite in een afspraakje te steken. En dat hoeft niet te betekenen dat het ook duur moet zijn. Door verder logisch na te denken over wat je zelf wel en niet prettig zou vinden, kan een date bijna niet meer mislopen.


Over de auteur

Ricardo

Als voormalig redacteur bij een groot dagblad in de Randstad weet Ricardo wat het is om kritisch te zijn en om met de tijd mee te gaan. Gecombineerd met een schat aan ervaring is Ricardo de ideale kandidaat om een objectief beeld te scheppen over dating- /sekssites.

Laat een berichtje achter

  • (will not be published)